Dagens Nyheter och religionen

Jag prenumererar på Dagens Nyheter. Det är fyllig tidning med bra täckning av vad som sker i världen. Men idag, påskaftonen, så fylls läsarnas förväntingar på att något skall publiceras som handlar om denna helgens högtid. Vad skriver man då? Först finner jag på Ledarsidan en låtsasintervju med titeln Jesus talar ut. Det är kolumnisten Lena Andersson som i raljerande och förlöjligande ordalag diskuterar Jesus som person.

Lena Andersson har förstått föga av kristendomen. Hon framställer bl.a. Jesus som en person som manipulerade människor för att på ett utstuderat sätt få dem att “tjäna”. Jag vill tvärtom påstå att Jesus syfte var att befria människor genom att bland annat påpeka deras lika värde, hur man skall leva sitt liv, pengars ringa värde och mycket, mycket annat. Han säger också, i samklang med alla andra religioner, att människans medvetande är av andlig natur som fortsätter att existera när kroppen dör. Allt detta är befrielse snarare än manipulation. Sedan är det en annan sak att makthavare genom årtusendena använt kristendom och andra religioner för att vinna personliga fördelar genom att få människor att ”tjäna”. Men det är en annan historia.

I kulturdelen av Dagens Nyheter har vi nästa artikel. Det är Jonas Thente som under titeln Underskatta inte en bra historia som i grund och botten menar att kristendomens storhet ligger i att Jesu lidande och död var en bra story. Jag vill tvärtom påstå att Jesu död var snöpligt och inte på något vis borde ha medverkat till att hans lära spreds. Det är först när man går djupare in i kristendomens tankemönster om man kan ta till sig ett värde i korsfästelsen.

Kristendomens framgångar kom mycket långsamt och handlade föga om reklam. En religion kan bara spridas, och få den betydelse som kristendomen fått, genom att människor inom sig själva känner att det som sägs är sant. En religion som bygger på ondska eller brist på respekt för andra kan inte spridas, hur mycket reklam man än gör. Den dör obevekligen bort och suddas ut av tiden. Att en andlig lära vinner fotfäste i människors hjärtan är det bästa tecknet på att den är sann för oss. Jag tror också att kristendomen fick mycket hjälp ”från ovan”. Annars hade den här historien med största sannolikhet glömts bort.

Vi behöver bara gå några dagar tillbaks i tiden för att finna nästa ytliga artikel om religion i Dagens Nyheter. ”Vishetens ocean” sköljde över staden hette artikeln om Dalai Lamas besök i Stockholm den 16 april. Den innehöll bara en massa detaljer om vad biljettpriset kostade och annat perifert. Knappt något sägs om vad Dalai Lama ville framföra mer än att han, precis som Jesus, ville skilja på andlig och politisk makt. Nu är ordet ”makt” mindre passande. ”Ledarskap” är mer vad det är fråga om.

Jag har under många år noterat att Dagens Nyheter aldrig någonsin skriver något om att religionen kan ha positiva sidor. Antingen raljerar man eller skriver om det som är negativt. Ibland hade tidningen mått bra av att föra en debatt kring andliga frågor på en vettig, intellektuell nivå. Men det vill man inte ha. Inte ens när PC Jersild utropade en önskan om debatt i DN den 15/2 2010 med orden Vad tror ni egentligen på? uppstod någon sådan.

Jag har själv skrivit flera inlägg till tidningen när en debatt varit på sin plats. Men de har aldrig förts in. Jag tror inte alls att det beror på att jag skriver dåligt, för när jag på 1980-talet skrev debattartiklar om medicinska frågor fick jag i praktiken allt jag skickade infört i tidningen. Andra skribenter har säkerligen stött på samma problem. Problemet är snarast att Dagens Nyheter inte vill kännas vid att andliga frågor har ett värde och kan vara intressanta. Enligt deras uppfattning är den alla liberala läsares trosuppfattning ateistisk. Därför ger man inte utrymme för något annat.

När vi går bakom tingens, tidens och vardagens ständiga lunk så finns det ändå ett par frågor som varje människa brottas med. Vem är jag? Varifrån kommer jag? Vart är jag på väg? Dessa är de yttersta andliga frågorna, och om dem kan vetenskapen endast ge oss ytliga svar. Vi kan skjuta dem åt sidan under nästan hela livet, men vid svår sjukdom och i dödens närhet dyker de upp igen. Det är synd att diskussionen kring dem skall göras så ytlig och ointressant i vår största svenska dagstidning.

Vad ville egentligen Jesus? Manipulera oss? Blir kändis genom att dödskampen blev en underhållande story? Eftersom det är påsk skall jag låta Jesus få säga det med sin egna ord. Låt oss kalla det för ett utdrag ur en intervju som kan tjäna som alternativ till den Lena Johansson publicerat i Dagens Nyheter idag. Texten är hämtad ur Klara svar från andevärlden (1997) sid. 176-178.

Får jag ställa några frågor! Varför föddes Jesus egentligen på jorden?
—Jag föddes på jorden för att lära människorna kärlekens budskap och kärleken till nästan. Jag föddes på jorden för att befria oss från negativ karma.
Jag föddes på jorden för att upphöja våra själar. Jag föddes på jorden för att lära er att leva i kärlekens ljus.
Jag föddes på jorden för att visa er kosmiska under, såsom att bota människor sjuka i spetälska, och för att uppväcka döda. Jag föddes på jorden för att visa er andliga krafter.
Jag ville visa er betydelsen av att leva i enkelhet. Mina ägodelar var få, men jag var rik i anden. Jag föddes på jorden för att visa er givmildhet och frikostighet.
Jag föddes på jorden för att visa att makt inte skall styra och att pengar saknar värde. Jag föddes på jorden för att det var ett andefattigt klimat. Vi lät oss styras av makt, girighet och offer.
Jag föddes på jorden för att leda er i kärlek och be er att inte döma varandra. Jag föddes på jorden för att be er att lägga ner era vapen.
Jag föddes på jorden för att vara budbärare åt de kosmiska krafterna.
Jag föddes på jorden för att lära er lidandets betydelse. Genom lidande utvecklas vi i anden. Men jag föddes också på jorden för att visa min ilska när jag talade om vad som var rätt och fel (Använd din ilska konstruktivt. Rikta den inte mot någon enskild person). Jag vill också lära er att vända er inåt och samla kraft. Jag vill lära er att leva i ljuset av er egen sanning. Jag vill lära er stillhetens betydelse. Att vara stilla och vila i anden, att bara vara, att stanna upp och känna att ni är en del av Alltet. Vi är byggstenar i Alltet, och vi är alla gudomliga varelser.
De enklaste sanningarna kommer till er från den Högste Mästaren.”

En bra story? Visst, men minst av allt ytlig.

Annonser

5 kommentarer

Under Andlighet

5 svar till “Dagens Nyheter och religionen

 1. Jag minns att DN hade en pappersbilaga som hette ”Insidan”. Hittade den på nätet, men de skriver nästan bara om sex. Det är alltså på det viset DN ser på ”det inre”, sex. Märkligt.

  ref: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem

 2. ruben

  Det känns rätt för mej och det borde vara rätt för mänskligheten eftersom jag är människa 🙂

 3. jon

  Hur anser du man ska förhålla sig till bibeltexterna?? dom är minst sagt motstridiga och jag anser att dom bär alla drag av att vara skrivna av människor som har skrivit efter både hörsägen och viljan att berätta mer än som kanske hänt.
  Vad anser du om andra religösa texter som ex koranen mm ? Finns det någon religös text som är mer ”överlägsen” än andra eller har dom samma ”ursprung”.
  Är själv inte troende men intresserad. Känner mig kritisk till bibeltexterna då jag anser att man måste sålla hårt för att få fram ett budskap som känns ”värdigt”.

  Som kommentar till Lena Andesson. Hhar inte läst den text som du hänvisar till min lyssnat flera gånger på hennes sommarprogram för några år sedan. Det belyser , anser jag, bara problemet med bibeln, nämligen att man kan tolka bibeltexterna på så många olika sätt. Hennes tolkning kan jag försvara rent utifrån att man läser texten ganska ordagrant. Förstår också att man måste tolka. Är intresserad av din syn på saken då jag uppfattat dig som fritänkande utan att låsa fast dig i det fundamentala.

  • Jag har många åsikter om detta. Ett problem med DN är att de ensidigt fokuserar på negativa sidor av religion. Man säger i stort sett aldrig något positivt. Det är en felbalans som får Svensson att tro att religion kan vara vadsomhelst, men vad det än är så är det destriktivt och knäppt. Ett år skrev man t.ex. att Gud sitter i magen. Ytliga resonemang kring detta gör vårt västerlänska historia och kulturarv obegriplig men också bortser från att tusentals människor ägnat hela sitt liv åt att på djupet sätta sig in i dessa tankesätt på ett seriöst sätt. Det finns en andlig intelligentia, så varför inte låta några sådana få komma fram?

   Vad ser jag i DN? Ytlighet ut i fingerspetsarna. Man lägger fram Jesus korsfästelse som ett PR-projekt. Sådant fanns inte för 2000 år sedan. I övrigt tycker jag bara att Lena Andersson skriver strunt utan djupare tankegångar. Skall DN skriva något om detta bör man istället visa andlig filosofi större respekt.

   Varje fras som jag låter Jesus säga kan du fundera länge på och är värd sin egen filosofi och många bloggar. Ta bara ett sådant påstående som att pengar saknar värde. Många samlar pengar på sig tills de dör, och de som har riktigt mycket pengar ägnar sig främst att skaffa sig ännu mer, hellre än att göra något positivt med dem.

   Har lidande något värde? Ja, genom att psykiskt och fysiskt lidande är den enda drivande kraften till personlig utveckling. Nu börjar vi komma till korsets gåta och den djupare filosofiska meningen bakom Jesus död. Intressanta, djupa tankar som är väl värda att uppmärksammas eftersom de fortfarande är lika aktuella nu som för 2000 år sedan.

   Motsägelser i Bibeln hittar man därför att det finns många författare, men särskilt knepigt blir det om man letar efter motsägelserna istället för att leta efter det som förenar. Idag är vi mycket faktabundna och tror att historisk korrekthet kan utvisa om andlig filosofi är rätt eller fel. Nix. Du måste avgöra detta med din intuition, och för att finna vägen fram måste man arbeta med sig själv.

   Olika religioner är kulturella uttryck för samma andliga väv. Islam har större betoning på att skapa samhörighet mellan folkgrupper än vad kristendomen har. Det behövdes nog i Arabien på 600-talet. Även vid jämförelser av religioner sysslar dagens människa betydligt mer med att söka skillnader än att söka efter det som förenar. Grundprinciper mellan islam och kristendom är dock tämligen lika.

   Det egna sökandet är viktigaste inom buddhismen, men det är egentligen viktigt inom alla religioner – det bara betonas mer där.

   De stora religionerna är mycket gamla och innehåller därför en hel del kultur, ffa. islam som har åsikter om brott och straff och samhällsbyggnad som tiden sprungit ifrån. De kulturella inslagen måste man skala av, men det är å andra sidan inte särskilt svårt om man bara vill.

 4. Jonas M

  Svenska Dagbladet är faktiskt en mycket bättre tidning än DN…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s